Markkinointi, yrittäjyys, yrittäminen

Yrittäjyys

Yrittäjyys merkitsee minulle ennen kaikkea elämäntapaa. Tapaa elää elämänsä. Tekemistä, onnistumista ja saavuttamista. Olen aina ollut tekijä. Kun määränpää on kirkas – matka taittuu tekemällä. Tekeminen pitää hengissä ja matkan mielenkiintoisena. 

Yrittäjyyden alku 

Oma matkani alkoi 17 vuotta sitten kun olin saanut MBA-työni valmiiksi Turun Kauppakorkeakoulusta. Olin tehnyt työn ratkaistakseni ongelman joka silloin vallitsi B2B-palveluyrityksissä. Yhdeksi myynnin kasvun esteeksi koettiin, että asiakkaita ei tavattu tarpeeksi ja asiantuntijoiden myyntitaidot huusivat lisää osaamista. Lopputuloksena oli telemarkkinointi- ja myyntivalmennusyritys. Tämä oli varsinaisesti ensimmäinen yritys joka tuotti elannon itselle, perheelle ja noin 80 muulle ihmiselle historiansa aikana.

Varsinaisesti katson oman yrittäjyyteni kuitenkin alkaneeksi Lahdesta vuonna 1983. Olin silloin 3. luokalla ja tarvitsin elektroniikkapelin. Hinta oli silloin 120 markkaa ja sen sai R-Kioskilta. Halusin sen kovasti ja pohdin miten saisin rahat kerättyä peliin. Alakerrassamme Lahdessa Oikokadulla oli Suomen Kommunistisen puolueen toimisto. Puoluetoimistossa oli mukava mies joka istui pyörätuolissa ja piti toimistoa pystyssä. Menin rohkeasti sisään ja ilmoitin että olen Jani yläkerrasta, tarvitsen töitä. Ensimmäinen työhaastattelu meni hyvin, sain tehtäväkseni jakaa Tiedonantaja-lehteä lähipiiriin 20 markkaa nippu. Yhden nipun jakamiseen meni aikaa 1-2 tuntia ja aina kun olin jakanut yhden nipun niin kävin hakemassa toisen. Raha maksettiin suoraa käteen ja käteiskassani kasvoi aika nopeasti tarvittavaan Mikki ja Aku-peliin jonka kävin sitten ostamassa viereiseltä R-Kioskilta. Olin 10-vuotias.

Tekeminen oli aina se juttu.

Aaltonen

Hauska tarina siitä miten kommunistit olivat ensimmäiset asiakkaani. Siitä alkoi oma urani yrittänä. Myöhemmin jaoin Uusi Lahti-lehteä sekä myin erilaisia asioita ovelta ovelle. mm. postikortteja, Punaista Sulkaa sekä olin kioskilla Kirkon kesäjuhlissa. Kalenterini oli täynnä jalkapalloa, partiota ja työtä. En paljoa hengaillut kavereiden kanssa. Siitä se lähti. Tekeminen oli aina se juttu. Raha ei ollut.

Matkalle on mahtunut lukematon määrä onnistumisia ja epäonnistumisia 

Onnistumiset tuntuvat hyvälle. Joka kerta kun asiakas on tyytyväinen toimittamaamme palveluun olemme onnistuneet. Se tuntuu hyvälle. Aina. Suurimpana onnistumisena lasken nykyisessä yrityksessä Euroopan parhaan HubSpot-kumppanin palkinnot 2x peräkkäin. Ne olivat tunnustuksia jotka tulivat ulkopuolelta myynnistä ja asiakastyytyväisyydestä. Olivat osoitus siitä, että Suomesta ja meiltä lähtee maailman luokan palvelua ja meillä on maailmanluokan osaamista. Onnistumiseksi lasken myös erittäin kovan asiakastyytyväisyyden sekä meidän tiimin. Olemme onnistuneet saamaan upeita ihmisiä tiimiin ja asiakkaiksi. Niistä pitää olla ylpeä.  

Markkinat ovat jatkuvassa liikkeessä ja muutos on pysyvä komponentti yrittäjyyden yhtälössä.

Aaltonen

Epäonnistumiset olemme kääntäneet opiksi. Joko tulee “great success” tai sitten opitaan jotain. Joka kerta kun tulee tuulettimeen niin opitaan ja viisastumme. Se viisaus kumuloituu onnistumisiksi ajan kanssa. Yrittäjäurani suurin epäonnistuminen liittyy markkinoiden muutokseen ja omaan ajatteluuni. Kun huomasimme telemarkkinointiyriotyksessämme, että markkinat olivat muuttuneet emme reagoineet tarpeeksi nopeasti vaan uskoimme tarinaamme joka oli jäänyt vanhaksi. Opimme, että muutos pitää tehdä itse ensin ennen kuin markkinat muuttuvat. Markkinat ovat jatkuvassa liikkeessä ja muutos on pysyvä komponentti yrittäjyyden yhtälössä.

Vastuu on aina itsellä. Muita ei voi syyllistää. Se pitää tajuta. 

Top3 opit tähän mennessä?

Kun postasin LinkedIniin omasta yrittäjyydestäni niin sain kysymyksen: Mitkä ovat TOP 3 opit tähän mennessä. Tässä lista joka tuloi ensimmäisenä mieleen. 

1. Kaikki lähtee asiakkaasta. Ihan kaikki. 

Ilman asiakkaita ei ole yritystä ja kaikki tehdään asiakkaalle asiakkaasta johtuvista syistä. Tämä on ajatteluni avain. Voimme helposti sortua palvelemaan omia tarpeitamme tai idoitamme, mutta ilman tarttumapintaa asiakkaisiin menestystä ei ole luvassa. Tämä pitää aina muistaa oli oma idea miten hyvä omasta mielestä tahansa. 

2. Reagoi nopeasti ja muutu kun maailma muuttuu (mielummin muuta maailmaa itse) 

Maailma on liikkeessä kokoajan ja muutos tapahtuu joka tapauksessa. Tämä pitää ymnmärtää. Tätä kautta myös syntyy uusia mahdollisuuksia. Uudet mahdollisuudet ovat minulle olleet se energia josta olen ammentanut osaamista. Teknologia muuttaa meitä ja tarjoaa valtavasti uusia mahdollisuuksia kasvaa paremmaksi. Väli osaamisen ja mahdollisuuksien välillä odottaa täyttäjäänsä.

3. Kunnioita ihmisiä (perhettä, ystäviä, asiakkaita, yhteistyökumppaneita, kadulla vastaan tulevaa. Ihan kaikkia ihmisiä). 

Ihminen ei ole resurssi tai asiakas. Olemme kaikki ihmisiä ja sen ymmärtäminen on avain. Luottamus välillämme ratkaisee. Opin jo nuorena, että jos sinuun luotetaan niin sivutuotteena syntyy hyvää liiketoimintaa. Kannattaa kunnioittaa muita. Metsä vastaa kuten sinne huudetaan. Hyvä muita kunnioittava ihminen saa hyvää takaisin. 

Liity 68 tilaajien joukkoon

Tätä kirjoittaessa soi

Normaali

Vastaa