Muutos, nokia, talous, yrittäminen

Microsoft + Salo ja seuraava kurvi

Eilen tuli se uutinen jota osasin odottaa. Microsoft sulkee Salon tehtaan ja lopettaa tutkimus- ja tuotekehitysyksikkönsa Salossa. Opettavaista tässä on se, että juuri osaamisen piti olla suomelle se mahdollisuus jolla on merkitystä. Tavallaan ihan totta. Nyt kävi niin, että olemassa oleva osaaminen oli jäänyt vanhaksi.

Kun liiketoiminta on kannattamatonta niin se pitää lopettaa. Mitä nopeammin sen parempi kaikille. Muuten tulee kamala sotku. Nokia oli todella fiksu kun luopui aikanaan kannattamattomasta toiminnasta. Microsoft kirjaa alas koko kauppasumman taseestaan ja näin koko entisestä kännykkä liiketoiminnasta ei ole jäljellä yhtään senttiä. Sen arvo on käytännössä 0. Se siitä.

Yrityksen pitää aina pystyä nousemaan seuraavalle seuraavalle kurville. Nokia on esimerkki ylimielisyydestä maailmaa kohtaan. 8 vuotta sitten kun iPhone lanseerattiin (kesäkuussa 2008) olivat Nokian kommentit karmaisevan ylimielisiä. Tero Ojanperän kuvalla varustettu Fast Company totesi, että Nokia Rocks the World maailman suurimpana. Maailma oli tuolloin auki vaikka muutos hiipi olkapäällä. Rautaliiketoiminnasta oli tulossa softa- ja palveluliiketoimintaa. Tähän junaan Nokia ei koskaan noussut. Yhtiössä silloin ollut osaaminen oli väärää ja vanhentunutta. Samat kaverit, jotka olivat olleet tekemässä hardware-historiaa rämpivät nyt appien, ekosysteemien ja luovuuden suossa. Musiikki, elokuvat, pelaaminen, valokuvaaminen yms. ohjelmistot tulivat osaksi arkea. Nokia ei ollut tässä enää vakuuttavana pelurina mukana. Itse vaihdoin pois 2008 enkä koskaan palannut. Ei ollut mitään syytä.

Muutos on aina yrittämisessä ja yhtiöissä hankalaa. Suomalaisilla oli 2013 1,9 ruutua / kansalainen, nyt ruutuja on 3. Prosentuaalinen kasvu on valtava. Laitteille on suurempi kysyntä kuin koskaan historiassa. Nyt vaan laite ei ole se juttu tai edes käyttöjärjestelmä. Nyt ruudulla pitää olla mielenkiintoista sisältöä. Ne yritykset voittavat jotka hallitsevat tämän. Siksi google, facebook, netflix, amazon, apple, salesforce, yahoo, linkedin ja twitter ovat nyt maailman suurimmat.

Maailma muuttui. Olisiko tämä muutos voinut syntyä salossa? I don’t think so.

Muutos on kivulias tavalliselle ihmiselle joka luottaa pysyvyyteen ja turvallisuuteen. Todellisuudessa molemmat ovat harhoja.

Normaali

Vastaa